Yaz aylarına girerken “Günde ne kadar su tüketmeliyim?”, “Günlük karbonhidrat ihtiyacı ne kadardır?”, “Gluten nedir?”, “Organik besinler diyette etkili mi?” gibi birçok soru gündeme gelir. İşte bu sorular ve yanıtları
Diyette organik besinleri seçmek daha mı doğru?
Bir besine organik denilebilmesi için o yiyecek veya içeceğin bağımsız bir kurum tarafından sertifikalı olması gerekir. Organik besin satın almak, yediğimiz yiyeceklerdeki tarım ilacı kalıntılarını en aza indirgemenin bir yoludur.
Hayat boyu tarım ilacı kalıntısı yemenin bize ne gibi bir toksik etkisi olabileceğini veya çeşitli tarım ilacı kalıntılarının karışıp nasıl etkisi yaratacağını tam olarak bilmiyoruz. Eğer tarım ilacı tüketiminizi azaltmak istiyorsanız o zaman organik besinleri tercih edin. Ancak meyve ve sebze yemenin sağlığımız için önemi çok büyük sakın onları diyetinizden çıkarmayın. Çünkü meyve ve sebze yememenin riskleri tarım ilacı kalıntılarına maruz kalmanın muhtemel risklerinden çok daha fazladır.
Organik besin kesinlikle diyet ve diyetetik ile karışmamalı. Çünkü piyasada organik olup yüksek şeker, yağ ve kaloriye sahip ürünler tabii ki var. Bütün yiyecek içeceklerde olduğu gibi içeriği ve besin değerlerini gösteren etiketi inceleyin çünkü kalori, yağ ve şeker içerikleri standart versiyonları ile aynı bu yüzden diyet yaparken organik besin kullanmanın kilo vermeye katkısından bahsedemeyiz.
Kefir, diyet içinde nasıl yer alabilir?
Kefir, sütte bulunan tüm besin öğelerini içerir. Kuzey Kafkasya orijinli; inek, koyun, ve keçi sütünden yapılan fermente süt içeceğidir. Günlük beslenme içinde süt veya yoğurt yerine kullanılabilir.
Laktoz oranı azaldığı için laktoza duyarlı kişiler rahatlıkla içebilirler. Kefirdeki karbondioksit sindirimi kolaylaştırır. Kefirin sağlığa katkısına baktığımızda bağışıklık sisteminin güçlendirmek, yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmak, bağırsak duvarının zararlı maddelerden korumak, bağırsak geçirgenliğini azaltmak, ishali önlemek ve tedavi etmek gibi etkilerinden bahsedilebilir. Birçok yayında kefirle tedavi edilen hastalıklar ve tedavi süresi ile ilgili bazı bilgiler mevcuttur. Fakat bu konularda yapılmış bilimsel araştırma sonuçları yetersizdir.
Günde ortalama ne kadar karbonhidrat tükeilmeli?
Günlük karbonhidrat ihtiyacı bireysel farklılıklara göre değişir ancak en azından günlük diyette 100-125 gram karbonhidrat bulunmalıdır. Bu da yaklaşık 400-500 kalorilik enerji sağlar. Hiç karbonhidrat bulunmayan bir beslenme modelinin uygulanması doğru değildir. Kompleks karbonhidratlar içeren besinlerden olacak şekilde günde 6- 8 porsiyon ekmek ve ekmek yerine geçenler tüketilebilir. Pilavlar 2 yemek kaşığı, patates 1 küçük boy, simit 1 / 4 adet, diyet bisküviler (çikolata ve krema kaplılar hariç) yarım paket; 1 dilim ekmek yerine geçer.